Topp 13 opplevelser på sommeren i Alta

Det finnes massevis av ting å gjøre i Alta om sommeren, både for familier, venner og par som velger Alta som sin neste destinasjon.

1: Helleristningene i Hjemmeluft
De verdenskjente helleristningene er en del av UNESCOs verdensarvliste. I Hjemmeluft finnes den mest omfattende konsentrasjonen av bergkunst skapt av jeger og sankere i Nord-Europa. Besøk Alta Museum og finn over 3000 helleristninger og de eldste er over 7000 år gamle. Om sommeren og høsten kan du gå på den tilrettelagte stien gjennom området. 

2: Alta Canyon
Det er flere måter å oppleve Nord-Europas største Canyon på. Fra det ikoniske utsiktspunktet på vestsiden av elva kan du kjenne på magasug-følelsen, vel vitende om at det er hundre meter ned til elva. Her kan du lese mer om hvordan du kommer deg til Alta Canyon.

3: Bakeri og lørdagskafè hos Trasti og Trine
Altas desidert koseligste tun finner du hos Trasti og Trine. Ta turen innom bakeriet og kjøp med deg ferske bakevarer av beste kvalitet eller ta med reisefølget ditt på lørdagskafè. Her får du servert både enkle lunsjretter og bakervarer rett fra bakeriet. 

4: Unik overnatting i Altaregionen
Gjør overnattingen til en opplevelse. I Alta og den nærliggende regionen finner du flere spennende overnattingssteder utenom det vanlige. Like utenfor Alta sentrum kan du sove tett på naturen i Aurora Canvas Dome hos GLØD Explorer. En time sørover til Jøkelfjord kan du sove i luksusiglooene til Isbreen the Glacier ved foten av isbreen Øksfjordjøkelen. 

5: Nordlyskatedralen
Vi må selvfølgelig nevne Nordlyskatedralen som setter et nydelig punktum i enden av gågata. Katedralen er like elegant som nordlyset selv. I kjelleren finner du Borealis Alta, hvor du kan lære mer om nordlyset. Her kan du finne mer informasjon om Nordlyskatedralen.

6: Verdens nordligste klatrepark
I klatreparken i Sarves kan du utfordre seg i verdens nordligste klatrepark. Mellom furutrærne finner du 55 luftige utfordringer av varierende vanskelighetsgrad. Det er egne klatreløyper for barn og totalt 6 løyper for personer over 140 cm.

7: Havfiske på Seiland, Sandland og Storekornes
Det går gjetord om havfiske i Altafjorden. Bare ved å slippe snøret i havet får du kveite og annen storfisk på kroken. Topografien i Altafjorden består av lange strømmer, bratte klipper og lange sandstrender og det gjør det til et perfekt habitat for større fisk. Du kan oppleve havfiske på drømmeøya Seiland, Sandland i Loppa og på Storekorsnes utenfor Kviby. 

8: Vandring til Halddetoppen
I følge den samiske kulturen er Haldde et hellig fjell. På Altas høyeste fjelltopp, som ruver 807 meter over havet, ble verdens første permanente nordlysobservatorium bygd. Her overvintret flere familier fra det 17. til det 18. århundre. I dag er det et velkjent turmål for altaværingene og på toppen finner du en DNT-hytte hvor det er mulig å overnatte.

9: Offroad Finnmark
I juli går Offroad Finnmark av stabelen. Dette er Norges hardeste og lengste terrengsykkelritt og syklistene møter vidda med alt den har å by på: midnattssol, mygg og hard sykling. I løpet av rittuka kan du oppleve flere starter og målganger. 

10: Opplev Altaelva med elvebåt
Verdens beste lakseelv. Altaelva er godt kjent for sin kultur og historie, mens den gode og eksklusive storlaksen er kjent over hele verden. Store deler av elva er kun tilgjengelig med båt og med en lokalkjent guide får du et godt innblikk i fiskekulturen i Altaelva. Her kan du også oppleve Alta Canyon fra selve elva. 

11: Sjokolade fra Altas egen chocolatier
Hos Alattio midt på Alta sentrum kan du smake på håndlaget gourmetsjokolade med nordnorske smaker, laget av Altas helt egne chocolatier Sjokoladecamilla. Håndplukkede, ville bær fra vår egen bakgård preger den unike smaken. 

12: Spis biđus på Sami Siida
Biđus er en samisk kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt, poteter og grønnsaker. Retten omtales gjerne som samenes nasjonalrett og serveres gjerne i bryllup, dåp og konfirmasjon. Hos Sami Siida kan du spise biđus året rundt og til alle anledninger. Du kan også hilse på reinsdyrene og bli kjent med den samiske kulturen. 

13: Spill golf under midnattssola!
Alta har en av de nordligste golfbanene i Norge og fra midten av mai kan du spille golf døgnet rundt. I starten av juli arrangeres også uoffisielt VM i midnattssolgolf, hvor spillere fra hele landet konkurrerer om å bli verdensmester. Konkurransen har blitt arrangert siden 2014. På Alta Golfpark er det også mulig å spille frisbeegolf, fotballgolf og minigolf. Klubbhuset er åpent hver dag fra 09-19, men banene kan benyttes utenfor disse tidspunktene også. Det kreves VTG-kurs for å spille på Alta Golfpark.