Flotte fjellturer i Alta

Alta er et smykkeskrin av fantastiske og briljante turmuligheter. Uansett hvor kort eller lang tur du ønsker å gå, finner du en tur som passer for deg.

Friluftslivet i Finnmark og Alta er noe for seg selv. Tradisjonelt sett har finnmarkinger kombinert friluftslivet med høsting av naturens ressurser. Jakt, fiske og plukking av bær og sopp står sterkt – men de siste årene har aktivitetspreget friluftsliv blitt en stadig større del av hverdagen.

Fjelltur i midnattssola

Alta har midnattssol fra midten av mai til slutten av juli. Det gir oss muligheten til å gå på fjelltur døgnet rundt om vi vil det. Flere av fjelltoppene nært Alta tar under en time å gå og er svært populært blant både lokale og turister som ønsker spektakulære omgivelser for å se midnattssola. Disse turene kan selvfølgelig gåes på dagtid også.

Perleturer

Finnmark friluftsråd har i samarbeid med Alta kommune et prosjekt som heter «Perleturer». Dette er 10 utvalgte turmål i kommunen med varierende vanskelighetsgrad, hvor målet er å fremme friluftsliv, folkehelse og naturopplevelser. På turmålene finnes det en kode som kan registreres på perletur.no. Her finner du en oversikt over alle turmålene i Alta kommune.

I juni markeres miljøuka i Alta. Tradisjonelt skal tre topper bestiges i løpet av en uke: Komsatoppen, Lille Raipas og Hjemmelufttoppen.

Hjemmelufttoppen i midnattssol.

Enkle turer

De fleste i Alta kjenner til Komsatoppen, kanskje ikke så rart – toppen er synlig uansett hvor i Alta man bor og det står en diger telemast på toppen. I tillegg er det en enkel tur med god tilgjengelighet fra sentrum. Store deler av stien er ikke merket, men heldigvis fører alle veier opp til Komsatoppen.

Hjemmelufttoppen ligger like ved Alta museum og har enkel tilgjengelighet fra E6. Losvarkollen ligger i nærheten av skianlegget i Kaiskuru. Utsiktspunktet på Skoddevarre er en enkel, men litt lengre tur. Lille Raipas utgjør et av punktene på Struves meridianbue.

Er du på utkikk etter både korte og lengre turer? Her kan du finne en oversikt over noen av de mest populære turene i Alta kommune.

For de mer erfarne

Halddetoppen er den høyeste av fjelltoppene i Alta og et mål for enhver turentusiast. Turen går opp til Nordlysobservatoriet, hvor Kristian Birkeland overvintret. Borras Vestre er den første av Borras-toppene og den ligger på snaufjellet. I Rafsbotn ligger Ulvehenget, et fint utgangspunkt for flere lengre turer. Bjørkelitind går for det meste i skogsterreng, men man kommer opp på snaufjellet de siste hundre meterne. Alta Canyon er også en perle som står på bucket listen.

Turtips

Husk alltid båndtvang mellom 1. april og 20. august. Særlig hensyn skal du vise i forbindelse med reinens kalvingstid om våren. Ellers er det viktig å huske at vi kun er gjester i naturen, ikke forbrukere. Ta alltid med deg søppel og avfall hjem fra turen.

Ønsker du flere tips til fjellturer i Altaområdet? Boka Altaturer kan blant annet kjøpes på Alta Museum og Ark på AMFI Alta. Selskapet bak boka Altaturer, som også heter Altaturer, tilbyr guidede turer i Alta og omegn.