Alta Canyon Sautso

Alta Canyon er et viktig landemerke for Alta og Finnmark. Nord-Europas største canyon kan oppleves både til fots, på sykkel og eller fra elvebåten.

Sautso er det samiske navnet på Alta Canyon. Langs sagnomsuste Altaelva strekker elvegjelet seg over 400 meter opp fra elveleiet. Canyon starter like nedenfor Alta kraftstasjon , der Kautokeinoelva møter Altaelva, og strekker seg ti kilometer nedover mot Altafjorden. 

Flere veier til Canyon

Det finnes flere måter å oppleve Alta Canyon på. Om sommeren når vannstanden er høy nok kan du ta turen fra Sorrisniva i en tradisjonell elvebåt. Underveis får du høre historier om verdens beste lakseelv, Altaelva, og den berømte laksen. 

Alta Canyon er et vakkert turmål med fantastisk utover Altaelva, med to utgangspunkt, et fra hver side av elva. 

Med utgangspunkt fra Bæskades er turen en flott vandretur gjennom enestående viddelandskap og natur. Her har reinen beitet i uminnelige tider, og flere dyr som bjørn, ulv, gaupe og jerv har streifet forbi. Dette er en tur på 13 km som går i relativt flatt landskap, bortsett fra siste delen ned til selve utsiktspunktet. På utsiktspunktet kan du kjenne på høydeskrekken og magasuget, vel vitende om at det er hundre meter ned til elva. 

Fra den andre siden, nærmere bestemt Tutteberget i Stilla, er det ikke oppmerket sti, så her anbefaler vi at du eller noen i turfølge er gode på kart og kompass. Vi kan også anbefale å ta kontakt med Altaturer med forespørsel om guidet tur hit. Fra denne siden av Alta Canyon kan man se ned på Sautsogården. 

Dersom du har lyst til å oppleve Alta Canyon fra sykkelsetet er det gode muligheter for det. Æventyr tilbyr sykkeltur på el-sykler innover fra Stilla, og også sykkelutleie. Obs: bommen i Stilla er i perioder stengt pga reinflytting.