Alta Museum / Karin Tansem

Alta Museum

Bergkunsten i Alta har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1985.

Adresse

Altaveien 19, 9518 Alta

Telefon

+47 417 56 330

Email

post@altamuseum.no

Nettside

https://www.altamuseum.no/

Visste du at det bare er 8 UNESCO-steder i Norge? For å havne på denne eksklusive listen må et sted ha enestående universell verdi. Man bruker forresten ordet «bergkunst» fordi det i Alta finnes både helleristninger og hellemalerier.

Det er mye å oppleve på Verdensarvsenter for bergkunst – Alta Museum, både sommer og vinter. Museet har åpent hele 360 dager i året! I den snøfrie delen av året er helleristningsområdet utenfor museet tilgjengelig for besøk. Denne turen gir en unik mulighet til å bli kjent med Altas bergkunst.

Helleristningene ved Alta Museum

Helleristningene kan du oppleve best ved å bruke sentrets guidebok eller en audioguide. Audioguidene anbefales på det varmeste. De gir en levende fortelling om bergkunsten og tiden de ble laget i. Det er også mulig å booke en menneskelig guide fra museet. Dette må bestilles på forhånd. Du kan velge å gå en kort tur på 1,2 km eller en lang tur på 3 km. Turen er tilrettelagt med stier og gangveier av tre.

I høysesongen på sommeren skjer det ulike spennende steinalderaktiviteter ute i museumsområdet. Her kan man prøve seg på bueskyting, steinsliping, dokumentasjon av helleristninger og mye mer. Her er det også lavvu, bål, mat og sittegruppe, slik at alle i familien kan hygge seg sammen.

Utstillingene

Utstillingene innendørs er åpen hele året. I den permanente utstillingen finner du blant annet flere løse blokker/steiner med helleristninger og hellemalerier. Dette gjør at man får en liten smakebit av det ekte, selv når de vakre helleristningene ute ligger trygt bevart under snøen. Museets permanente utstillinger er inndelt i ulike tema, blant annet bergkunsten i Alta, samisk før-kristen religion, nordlys og sportsfiske i Altaelva.

Museet har gjennom året flere midlertidige utstillinger som vises i kortere perioder.

Kafe og butikk

Museet har både en kafe med Altas vakreste utsikt og en spennende museumsbutikk som er åpen i museets åpningstider.

Kom og besøk oss!

Se våre åpningstider og priser her.