Dette er Alta

Alta er lokalisert på 70 grader nord. Langt over polarsirkelen, i krysningen mellom fjorden og vidda. Dette geografiske området har, siden steinalderen, vært et møtested for flere urfolk. Sammen har de bygget en felles historie og fremtid for å mestre det robuste, arktiske miljøet.

På denne breddegraden har naturen alltid vært i total kontroll. Variasjonene mellom sesongene, midnattssola som aldri går ned og mørket i mørketida definerer hvem vi er og hvordan vi lever. I dag er Alta et naturlig knutepunkt for regionen når det gjelder transport, kunnskap og reiseliv. Vår kulturelle arv er godt forankret i menneskene og vi lever fortsatt vår live, side om side med naturen – på dens premisser og med stor respekt. Det er dette som er det arktiske livet.

I århundrer har samer, kvener og nordmenn levd side om side i den arktiske regionen. Jordbruk og fiske var lenge livsgrunnlaget og fellesnevner for mennesker som slo seg ned i dette området. «Tre stammers møte» er et uttrykk som formidler at bebyggelsen i et område hovedsakelig har bestått av disse tre gruppene.

Denne historiske arven er en viktig del av vår historie og vårt daglige liv. I dag er vi alle forpliktet til å bane vei for at kvensk og samisk språk og tradisjon skal ha livets rett i fremtiden. Hvem vet, kanskje denne bosettingssituasjonen har vært en viktig faktor som har gjort oss rause, tolerante og imøtekommende.

Alta er annerledes. På en god måte. I løpet av minutter utenfor sentrum kan du oppleve stillheten på en måte du aldri før har hørt. Den intense tilstedeværelsen av naturen gjør de fleste av oss målløse. De naturlige kontrastene som vi lever og trives blant er unike, usminkede og ekte.

Pust. Se. Pause. Hengi. Bare eksistere. Tid er essens. Du trenger ikke kjappe deg. Invester tid i friluft og belønningen er ut av denne verden. Det som regnes som hverdagen for lokalbefolkningen, er virkelig unik for flertallet av gjestene som besøker regionen.

Alta er et naturlig knutepunkt og stoppested i den arktiske regionen. God infrastruktur, unike overnattingsteder og mat i verdensklasse er alle gode grunner til hvorfor vi kaller oss gode verter. Det stabile klimaet og gode værforhold tilrettelegger for en rekke spennende aktiviteter året rundt. Byen er urban, varm og imøtekommende. På samme måte som menneskene.

Kombiner alt dette med en myk, jordnær mentalitet trygt forankret i historie og tradisjon. Folk som tar seg tid til å vise deg rundt, fortelle historier med hengivenhet og som tør å bli involvert. Resultatet er unikt. Det er det vi livet å kalle det arktiske livet.

Kaldt eller varmt. Lys eller mørke. Høyt eller stille. Rolig eller gal. Inne eller ute. Uansett hvilke kontraster du søker å utforske i livet, så har Alta det. Om sommeren er det midnattssola som aldri går ned som skaper et fantastisk opplyst bakteppe for alle aktiviteter. Mens du famler rundt skillet mellom natt og dag.

Om vinteren fremstår naturen som mer ugjestmild. Sannheten er en annen. Det trigger faktisk eventyrlysten vår enda mer. Det absolutte mørket i mørketida er intenst, men vi har lært oss hvordan vi skal håndtere det. Alle årstider og aktiviteter har sine egne unike kontraster å tilby. Det magiske arktiske lyset er en integrert del av det vi kaller det arktiske livet.