Freddy Ludvik Larsen/Alta kommune

Aktiv i Alta

Alta er godt tilrettelagt for de som har ønsker om en aktiv ferie. Rundt byen finner du byløypa, tilrettelagt både for gående, syklende og på vinterstid skiløpere.

Først av alt, hva er byløypa? Byløypa er en tur- og skiløype gjennom sentrale deler av Alta. Løypa går fra Tverrelvdalen i øst, via sentrumsnære Sandfallet Komsa til Eiby i vest. På sommeren er løypa utmerket for gående og syklende, mens på vinteren prepareres løypene for skigåing. Byløypa følger i stor grad turstier av gruset vei, men i boligstrøk krysser den asfalterte veier. Hele turen er omtrent 20 kilometer.

Skiløyper

På vinteren forvandles byløypa til skiløyper og du kan få deg en real rundtur i Alta. I løpet av vinteren kjøres det skispor gjennom Alta og på Sarves. Her finner du en oversikt over skiløypene både i Alta og oppe på Sarves.

Skiløypene på Sarves i det vakre mørketidslyset i desember. Foto: Karianne Engelien-Anti/Visit Alta

Dra i badeland

På sentrum, like ved Nordlyskatedralen, finner du også Nordlysbadet. Her er noe for enhver smak med blant annet svømmebasseng, aktivitetsbasseng, vannsklie, stamp og boblebad. Nordlysbadet er åpent hver dag, med morgensvømming tirsdag og torsdag. Vær obs på at det kan være endrede åpningstider på helligdager. I tillegg ligger også treningssenteret Actic i tilknytning til Nordlysbadet, hvor det er mulig å trene på drop in i bemannede åpningstider.

Golf i vakre omgivelser på Kvenvikmoen

Alta Golfpark ligger flott til på Kvenvikmoen utenfor Alta sentrum. Her finner du 9-hullsbane med 4 ulike utslag på hvert hull, korthullsbane med 6 hull, driving range og puttebane. Her kan du også spille minigolf, fotballgolf og frisbeegolf. Banen har i prinsippet ingen åpningstid og kan benyttes hele døgnet. Hva med en runde minigolf under midnattssola?

Alta Golfpark ligger fint til i vakre omgivelser. Foto: Alta Golfklubb

3-toppers og 10-toppers

Alta kommune legger ned mye innsats i bedre folkehelse i kommunen og et av tiltakene er Alta 3-toppers og 10-toppers. De tre fjelltoppene Komsa, Hjemmeluft og Lille Raipas inngår i 3-toppers. Under Miljøuka (tidlig juni) er målet at flest mulig skal bestige disse tre toppene og ved å stemple seg inn på alle toppene får man en t-skjorte.

hjemmelufttoppen foto karianne anti
Hjemmelufttoppen inngår i både 3-toppers, 10-toppers og Perleturer. Foto: Karianne Engelien-Anti/Visit Alta

10-toppers arrangeres over en lengre periode, fra ca 10. juni til 15. oktober. Det blir lagt ut bøker på alle toppene og det trekkes premier blant de som har skrevet seg inn i boka per topp samt en premie blant de som har gått alle toppene. Her finner du mer informasjon om 10-toppers samt turbeskrivelse av alle fjelltoppene.

Perleturer

I Alta kommune finnes det hele 28 perleturer av varierende vanskelighetsgrad. Alle turene har en egen kode som registreres på perletur.no. Perletur er et initiativ fra Finnmarks Friluftsråd og er rett og slett friluftsliv og folkehelse i skjønn forening. Mange av turene er også tilgjengelig for rullestol og barnevogn. Det finnes perleturer i alle kommunene i Finnmark. Her finner du en oversikt over perleturene i Alta.

Sykling er en del av DNAet vårt

Alta som by er veldig opptatt av sykkel og det er kanskje ikke så rart. I juli arrangeres Offroad Finnmark som består av flere ritt. Tre av de Norges tøffeste og lengste terrengsykkelritt, og et av de er verdens lengste og tøffeste terrengsykkelritt. Men det finnes selvfølgelig sykkelstier og sykkelturer som passer for enhver smak også. Her har vi samlet mer informasjon om sykkelturer i Alta.

Ivrige syklister over Finnmarksvidda. Foto: Jon Vidar Bull