Jon Vidar Bull/Offroad Finnmark

Sykling er en del av Altas DNA

I sykkelbyen Alta sykles det året rundt. Kanskje ikke så rart, med tanke på de flotte stiene og løypene vi omgir oss med året rundt.

I slutten av juli arrangeres Offroad Finnmark, de tre lengste og tøffeste terrengrittene i Norge. Ikke nok med det; OF700 er det lengste og tøffeste terrengrittet i verden. Under midnattssola i Europas eneste villmark er det menneske mot natur.

Terrengrittet er en god grunn som beskriver hvorfor sykling er en del av DNAet vårt. Interessen for sykkel eksploderte nemlig i Alta og Finnmarksregionen etter starten på Offroad Finnmark i 2008. Siden har det bare økt.

Offroad Finnmark består av flere ritt som alle er lange og tøffe. De mest ivrige syklistene kan bryne seg på 150 km, 300 km eller 700 km. Det arrangeres også sykkelritt for barn, ungdom og et 20-km ritt for hele familien.

Offroad Finnmark er en av partnerne til Visit Alta. Selv om det er lange og tøffe sykkelritt som er hovedgeskjeften deres, er de ikke fremmed for å tipse om fine og kortere sykkelturer i Alta.

Last ned kart til rutene

Alle rutene nedenfor er tilgjengelig for nedlastning som GPX-filer. Disse filene bør lastes ned på en GPS eller på en telefon. Ved bruk av telefon bruker man for eksempel Norgeskart og legger sporene på kartet. Her kan man navigere også uten dekning. Her finner du GPX-filene.

Familietur på 20 km

En av disse turene er en rundtur på 20 km for hele familien. Her kan man starte på flere ulike punkt, alt etter hva som passer best. Tar man utgangspunkt fra sentrum, sykler man over Sandfallet, ned til Altabrua og opp langs Altaelva til Øvre Alta. Herfra sykler man inn i Gakori-løypa og følger den tilbake til sentrum.

Rundtur på 30 km

En litt lengre tur, er rundturen på 30 km. Den har samme utgangspunkt som familieturen på 20 km, men i Øvre Alta fortsetter man altså videre oppover langs elva, før man på Skillemo sykler inn i Eiby-løypa som tar deg videre inn i Gakori-løypa og derfra tilbake til sentrum.

Langtur på nesten 6 mil

Neste tur er av det lengre slaget og nesten dobbelt så lang som rundturen. Her sykler man videre langs E45 i Eiby og fortsetter opp forbi Nallovarrevannet. Store deler av løypa går i terreng og det gjelder derfor å ha god demping og gode dekk. Turen er totalt 58 kilometer.

Langtur med overnatting på 120 km

Den siste turen er en flott tur i viddelandskap. Her sykler man fra sentrum og opp gjennom Tverrelvdalen mot Stilla. Ved Tutteberget går turen over Jotkavannet og videre ned til Jotka fjellstue. Fjellstua er en klassiker på vidda og her er det mulig å bestille overnatting og middag, men når man først er på vidda vil vi også anbefale en natt i telt under midnattssola. Turen fortsetter mot Finnmarks største innsjø, Iešjávri, før man snur og sykler tilbake mot Stilla. Ved Gámasvárri sykler man videre mot Bollo og Detsika, og fortsetter langs elva tilbake til Kronstad. Herfra går turen videre over Altabrua, opp på Sandfallet og tilbake til sentrum.

Eller vil du på tur med en av våre partnere?

Flere av våre partnere tilbyr flotte sykkelaktiviteter i Alta, både om sommeren og på vinteren. Med gode guider blir turen komplett!