Pæskatun

Pæskatun er et familiedrevet skiferbrudd og opplevelsessenter, plassert høyt oppe i skiferfjellet Pæska sør for byen med fantastisk utsyn over Altadalen, og man ser både innover viddene og utover mot fjorden herfra.

Adresse

Peskaveien 24, 9518 Alta

Telefon

+47 970 60 489

E-post

post@peskatun.no

Nettside

https://peskatun.no

I dag er Pæskatun et velbesøkt helårlig opplevelsessenter og museum for skiferdrift, og om vinteren er Pæskatun et av de aller, aller beste steder å oppleve nordlyset fra.

Skiferopplevelser

Helt siden 1993 har vi invitert turister, skoleklasser, gjester, bedrifter og andre til å komme og få opplevd hvordan en skiferarbeider ‘tryller’ frem en takstein ut fra en stor steinblokk.

Det har vært helt vanlig at skiferarbeiderne også hadde en gård nede i bygda. Om vinteren skjøttet kona gården og ungene mens mannen var i skiferberget. Den korte, arktiske sommeren krevde bonden og han gikk en travel tid i møte når snøen forsvant.

I dag driver skiferarbeideren som regel helårsdrift, og så også vi her på Pæskatun, og derfor kan gjester komme hele året. Enten være med på en guidet rundtur i Alta og på Pæskatun – som går året rundt, eller droppe innom i åpningstiden om sommeren for enten bare besøke oss eller få en guidet omvisning på stedet.

Nordlys

Endel av skiferarbeidet foregår ute under åpen himmel, og i mørketiden har nok skiferarbeideren sett mye og latt seg imponere av det fantastiske fargespillet som nordlyset er, der det kommer som en eksplosjon over nattehimmelen. Siden 2009 har Pæskatun hatt nordlyset som en viktig del av opplevelsene man kan få her. Med denne beliggenheten vi har, høyt oppe, langt fra lyset i byen, og med den utsikten så er nok Pæskatun et av de bedre stedene i Alta å få sett nordlyset fra. Oppvarmede skiferstuer og ikke minst den nye Birkelandhytta med takvinduer gjør at vinternatten ikke trenger å være ‘frysihjel’. Nordlyscamp arrangeres normalt kun for større grupper, men vi åpner for ‘alle’ innimellom, sjekk bookinga.

Av og til når skydekket ligger tett over Alta, må vi ta landeveien fatt og lete etter nordlyset andre steder. En Nordlyssafari kan gå i alle retninger, men alltid i den retning hvor muligheten til å se stjernehimmelen er størst. Da kjører vi med minibusser og har med oss alt vi trenger for en behagelig vinternatt ute.

Ski

Før det kom veier og lastebilene kunne begynne å kjøre til skiferfjellene i Alta, så var langrennsskiene ofte eneste transportmiddel skiferarbeiderne hadde vinterstid. Den gang slet han seg opp fjellsida mandags morgen og banket stein til fredags ettermiddag, da var det å suse ned bakkene og spurte hjem til gården og kona.

For dere som aldri har hatt langrennsski under beina eller kanskje prøvde en gang for veldig lenge siden så har vi en tur nettopp for deg – prøv langrennsski – og du vil oppleve at du mestrer skiene etter svært kort tid. Kan du gå på ski og har lyst på en skitur mens du er i Alta, men orker ikke å ta med skiutstyret hit – fortvil ikke – vi har utstyret og vet om fine løyper. Litt bålkos hører også med når vi tar en skitur.

Isfiske

En del av folkesjela her i nord er selvberging. I gamle dager var det ikke bare å gå i butikker så skulle skiferarbeideren ha fersk mat måtte han jakte og fiske selv, og isfiske på vannene i skiferfjellene var helt vanlig.

Isfiske er noe alle kan være med på. I et snødekt, hvitt og kaldt landskap er det du, reinskinnet du sitter på, hullet i isen og pilken med noe fristende i enden snøret, som betyr noe. Og hvis du er heldig så biter røya på!

Velkommen til Pæskatun

Høyt oppe i skiferfjellet Pæska har vi fantastisk utsyn over Altadalen.