Slik reiser du grønt i Alta

For oss er det viktig å ta vare på miljøet. Vi skal tilrettelegge for at miljøavtrykket til lokalbefolkning og gjestene våre blir så lite som mulig.

Bærekraftige reisemål fokuserer på å ta vare på naturen, kulturen og miljøet. Sammen skal vi bidra til økonomisk levedyktighet. Vi skal gjøre vår del for at reiselivsnæringen har så lav innvirkning på miljø og kultur som mulig, samtidig som vi skal sikre en positiv innvirkning og utvikling for lokalbefolkningen, reiselivsbedrifter og gjestene våre.

Ta bærekraftige valg!

 1. Bruk kollektivtransport
  Kollektivtransport er den mest miljøvennlige måten å reise på. Med buss kommer du deg enkelt rundt i Alta og Finnmark. Her finner du en oversikt over transportmulighetene i Alta.
 2. Spis kortreist og lokalmat
  Spisestedene følger årstidene og du får dermed smake sesongen du besøker oss i. Kjøkkensjefene har godt forhold til fiskere, bønder og reindriftsutøvere og slik får de førsteklasses råvarer. Maten som serveres er i sesong og dyrene har levd i nærområdet gjennom generasjoner og tradisjoner. Les mer om lokalmat her.
 3. Handle lokalt
  Det er alltid et godt valg å handle lokalt. Her får du førsteklasses kunnskap om nærområdet samt at du bidrar til å opprettholde arbeidsplasser som er viktige for regionen. Her kan du lese mer om det å handle lokalt.
 4. Ikke etterlat deg unødige spor i naturen
  Bruk merkede stier og unngå å etterlate merker i naturen. Bruk eksisterende bålplasser og sørg for at det ikke er brannfare i området. Ta med egen ved, slik at du ikke ødelegger trær og planter i naturen rundt deg. Husk det generelle bålforbudet nær skoger fra 15. april til 15. september.
 5. Respekter dyr, fugler og planter
  Vis hensyn til dyrelivet. Dette gjelder spesielt på våren og høsten under kalveperioden og brunstperioden. Sørg for å ha god avstand til ville dyr og ikke påfør dyrene unødig stress. Det er ulovlig å fjerne egg fra reder. Husk båndtvang fra 1. april til 20. august. Alle har lov å plukke bør blåbær og tyttebær. Når det gjelder multer er det forbudt å plukke multer i det som kalles «multebærland», dersom grunneier har forbudt det. Det er bestandig lov å plukke multer som spises på stedet, også i multebærland.
 6. Ta med søpla di hjem
  Vi ser det som en selvfølge at vi tar med oss søpla hjem fra tur og aktiviteter. Det er mange som ønsker å benytte seg av de samme turområdene eller aktivitetene, og vi etterlater naturen i samme stand som vi ønsker å finne den: rent og fritt for søppel.
 7. Benytt deg av campingplasser
  Bruk teltplassene på campingplassene hvor det også finnes toaletter og søppelcontainerne. Allemannsretten tillater også telting i utmark, men reglene her er klare: minimum 150 meter fra bebyggelse og maks opphold i to døgn.
 8. Respekter privat eiendom
  Ikke kjør eller parker på private veier eller skogsveier uten å spørre om lov først. Hvis du åpner porter, må du huske å lukke de slik at ikke dyr som kyr, sauer og reinsdyr slippes løs.
 9. Benytt deg av lokale guider
  Naturen i Alta og Finnmark er enestående, men det kan også vise seg fra sin ugjestmilde side. For din sikkerhet anbefaler vi å bruke lokale guider som kjenner områdene, været og føret godt.
 10. Vis hensyn
  Vis hensyn til andre turgåere. I Norge er det vanlig å si hei til de vi møter langs turstiene. Husk at stillheten i naturen er en del av opplevelsen.
 11. Vær oppmerksom på skredsikkerhet
  I enkelte deler av regionen er det stor skredfare. Vær bevisst på å sjekke vær og føre før du drar ut på tur. Bruk nettportalen varsom.no for å holde deg oppdatert på skredfaren i ditt område. Her finner du også råd til hvordan du kan planlegge turen på best mulig måte. Været kan skifte raskt og det er derfor lurt å ta med seg ekstra klær og mat.

Våre miljøsertifiserte partnere

Noen av våre partnere er miljøsertifiserte, mens andre holder på. Visit Alta mottok sin Miljøfyrtårn-sertifisering 1. juni 2021 og er godt i gang med å sørge for at vårt miljøavtrykk blir så lite som mulig samt å øke vår egen og samarbeidspartneres bevissthet.