Oasen Juhls Silvery Gallery i Kautokeino

På en liten ås med utsikt over Kautokeinoelva, ligger livsverket til Frank og Regine Juhls. Siden 1959 har de bygget opp det som i dag omtales som en oase på Finnmarksvidda. 

I 1950-årene var Kautokeino et isolert samfunn hvor den tradisjonelle samiske levemåten stod sterkt. Regine kom til Kautokeino og Finnmark for å oppleve det harde og ekte livet gjennom en vinter. Slik ble det ikke. 

Hun jobbet som biiga hos en reindriftsfamilie og på vidda møtte hun den danske eventyreren Frank Juhls. Dette ble starten på en kjærlighetshistorie av de sjeldne. Etter at Franks hytte brant, valgte de unge å bygge en ny hytte ved elva. Denne hytta kan man i dag se konturene av i det som er galleriet, hvor samiske gjenstander står utstilt. 

Ikke lenge etter hyttebyggingen påtok Frank seg å reparere smykkene til lokalbefolkningen. For de samiske nomadene var sølvet en måte å vise rikdom og kapital på, fordi den er lett å bære. Samene kom til Frank med smykkene og med en sølvsmed i bygda kunne de få laget smykker etter egen smak. 

Selve bygningen har utviklet seg i takt med tiårene. For hvert tiår har det kommet et nytt rom og taket på delen fra seksitallet følger snøfonna som la seg mellom huset og vedskjulet. Hvert av rommene har sin egen historie og representerer et eget kapittel i historien til de to som bosatte seg i den vesle bygda. 

Dette rommet representerer kapitlet om 80-tallet i historien til Frank og Regine.

Rommet som ble bygget på 80-tallet er en viktig del av historien til Frank og Regine. Den sovjetiske-afghanske krigen satte dype spor hos familie, som hele tiåret drev hjelpearbeid i flyktningeleirene. De solgte orientalske kunstverk i Kautokeino til inntekt for flyktningene. Derfor er rommet dekorert med håndverk fra land i utvikling som en tankevekkende kontrast til det nord-europeiske. Legg merke til taket, som er dekorert med smykker tilegnet samene. 

Innerst i galleriet finner man støtt og stadig Regine i høyden. Her jobber hun med livsverket sitt, som stadig får nye fasetter. Hennes ektemann Frank gikk bort i 2020, men galleriet og kunsten lever videre i galleriet på vidda. 

Livsverket til Regine Juhls

I dag er Juhls Silver Gallery en av landets fineste sølvsmier med flere ansatte og stor produksjon av verdenskjente smykker og annet i sølv. Kautokeino ligger bare 2 timer fra Alta og er et perfekt utgangspunkt for en dagstur.

Et besøk på Juhls Silver Gallery i Kautokeino er en uforglemmelig opplevelse og anbefales på det sterkeste. Hit er både små og store hjertelig velkomne.