Nordlysbyen Alta

Sorrisniva

Velkommen til Alta, en by som ligger over polarsirkelen. Her kan du oppleve vår arktiske livsstil og bli med på vintereventyr mellom pulveraktig snø og det åpne havet under nordlyset.

Alta ligger i krysningen mellom havet og vidda. Dette geografiske området har siden steinalderen vært et møtested for flere urbefolkningsgrupper. De har bygget sin felles historie og fremtid for å mestre det robuste arktiske miljøet.

Verdens første permanente nordlysobservatorium ble bygget på fjelltoppen Haldde i Alta, 907 moh. Den eldste observatoriebygningen ble tatt i bruk i 1899.

I 1926 bestemte regjeringen seg for å stenge nordlysobservatoriet på Haldde. Men nordlyset danser fortsatt over Alta. Alta har et stabilt innlandsklima med mange klare netter som gjør at nordlyset, eller Aurora Borealis, er synlig de fleste nettene om vinteren.

A world of unreal contrasts. Next to nothing, close to everything. This is arctic living.

Kalde og lange vintre gir gode muligheter til å bygge et iglohotell hver eneste vinter. Ishotellet Sorrisniva ligger ved bredden av den legendariske Alta -elven. Her er alt laget av is; rommene, sengene og til og med glassene i baren.

Selv om Alta har to måneder med mørketid, sitter ikke lokalbefolkningen inne og venter på at solen skal komme tilbake. Lett, pulverisert snø er praktisk talt garantert hele vinteren, og forholdene for hundekjøring, ski, snøscooter og fatbiking er ypperlige. Korte turer, så vel som lengre turer, er en perfekt mulighet for å oppleve det snødekte landskapet og de skarpe fargene i det arktiske dagslyset eller for å lete etter nordlyset om natten.

Erfarne nordlysjegere drar enten til den arktiske kysten eller til det legendariske og stort sett tomme Finnmarksvidda i sør, og øker dermed sjansene for å se nordlyset.

På samisk kalles nordlys «guovssahas» som betyr «lyset du kan høre», og gammel folketro tilsier at nordlyset både knitrer og smeller.

Bli en nordlysjeger med oss