Beate Juliussen/nordnorge.com

Alta er porten til Finnmark

Alta blir av mange sett på som porten til Finnmark og er et godt utgangspunkt for videre reise til andre steder som Karasjok, Kautokeino, Hammerfest og Nordkapp.

1

Alta

Utgangspunktet for ferien og selve inngangsporten til Finnmark. Alta er et naturlig knutepunkt i regionen og her finner du den største flyplassen i Finnmark.

2

Hammerfest

Den nordligste byen i verden. En urban overraskelse, full av liv og utendørsaktiviteter. Sikksakk-veien og Tyven er verdt en tur.

3

Nordkapp

Verdens ende. En ekte bucket list-opplevelse. Northcape er en fire timers kjøretur fra Alta. Honningsvåg, Magerøya og Skarsvåg er skjulte perler som er verdt et besøk.

4

Kautokeino

Kautokeino er den kommunen i Norge med flest samisktalende innbyggere.

5

Karasjok

Karasjok huser Sametinget, som arbeider for samisk kultur, språk og rettigheter.

Et besøk i Sápmi

Innover riksvei 93 finner du samebygdene Maze, Karasjok og Kautokeino. Her blomstrer den samiske kulturen i aller høyeste grad. Samene er Norges urbefolkning, og livet på Finnmarksvidda reflekterer samisk historie, kultur og samtid.

I Karasjok finner du Sàpmi Park, et magisk teater som gir deg innblikk i kulturen, historien og mytologien. Her finner du også Sametinget, som jobber for å ivareta samisk kultur og rettigheter.

Kautokeino er den kommunen i Norge med flest samisktalende innbyggere og hele ni av ti har samisk som førstespråk. På en høyde over Kautokeino finner du Juhls Silvergallery, et iøynefallende bygg hvor du kan kjøpe samiske smykker.

På kanten av Norge

Nordkapp-platået, som ligger øverst i Europa, ligger også bare noen timer med bil fra Alta. Her finner du en fantastisk utsikt over verdens ende og bare Svalbard skiller deg og Nordpolen når du står ytterst her. Magerøya, Skarsvåg og Honningsvåg har flere skjulte perler som er verdt et besøk.

På vei til Nordkapp anbefaler vi å stoppe ved verdens nordligste by, Hammerfest, eller en av de små fiskeværene underveis for å få en smak av kystkulturen. Byen er en urban overraskelse som er full av liv og utendørsaktiviteter. Hammerfest byr også på muligheten for arktisk øyhopping, til blant annet Sørøya og Seiland.