Alta – porten til Finnmark

Alta blir av mange sett på som porten til Finnmark og utgangspunktet for videre reise til andre steder som Karasjok, Kautokeino, Hammerfest og Nordkapp.

Sápmi

Hvorfor ikke besøke Karasjok eller Kautokeino? De samiske innbyggerne i Nord-Norge er en moderne rase med en unik kultur og historie. De blir sett på som Norges urbefolkning, og selv om mange samer i dag jobber i tjenesteyting og annen næring, har noen av dem beholdt sin tradisjonelle livsstil og er involvert i reindrift.

Sametinget i Karasjok

Etter at samisk kultur og rettigheter ble satt på dagsordenen i Norge i løpet av 1980-årene, har språket deres, håndarbeid (duodji) og historie blitt tydeligere. Sametinget, som ligger i Karasjok, ble satt opp og har fått i oppgave å ivareta samiske rettigheter og støtte arbeidet som blir utført for å bevare samisk kultur.

Historien

Selv om Alta ikke er en av de tradisjonelle samiske kommunene, inneholder den fortsatt spor etter samiske bosetninger og tradisjoner. En av disse tradisjonene er Bossekopmarkedet, som arrangeres to ganger i året i det gamle sentrum av Alta, og Alta-saken er også godt kjent nasjonalt. Hvis du vil vite mer om dette, kan du gå til Alta Museums hjemmeside.

Hvis du ikke kan forlate Alta, men ønsker å oppleve en smak av samisk liv, bør du besøke Boazo Sami Siida som ligger like utenfor sentrum av Alta. Der vil du kunne møte rein, se tradisjonelle samiske kofter, smake tradisjonell samisk mat og høre på historier.

Nordkapp

Nordkapp, som ligger øverst i Europa, ligger også bare noen timer med bil fra Alta. Kappen har fantastisk utsikt over klippen og gir deg muligheten til å oppleve det enestående arktiske landskapet.

Hammerfest

På vei til Nordkapp vil vi anbefale å stoppe ved verdens mest nordlige by Hammerfest eller en av de små fiskeværene underveis for å få en smak av kystkulturen.

Alta har en unik beliggenhet mellom disse stedene og gir besøkende muligheten til å bruke byen som base for å utforske andre steder i Finnmark.