Verdensarv i Alta

Visste du at Alta er ansvarlig for 2 av de 8 norske påmeldingene på UNESCOs verdensarvliste?

Alta museum

Den første av disse er Rock Art of Alta. Alta er hjemsted for den mest omfattende konsentrasjonen av bergkunst skapt av jeger-samlere i Nord-Europa. Hjemmeluft ved Alta-museet har noen av områdene som er gjort tilgjengelig for publikum. Dette området inneholder over 3000 helleristninger, hvorav den eldste er over 7000 år gammel. De er tilgjengelige for visning i de periodene av året når det ikke er snø på bakken.

Spennende utstillinger

Alta museum rommer noen spennende utstillinger om bergkunst og den nylige historien til Alta, samt midlertidige utstillinger om nordlyset, laksefiske i Altaelven og kunstutstillinger.

Museet har en kafé med vakker utsikt over Altafjorden og en museumsbutikk som selger gaver og suvenirer fra Nord-Norge. Butikken selger også varer som samiske kniver fra Strømeng i Karasjok, smykker fra Juhls og Tanasølv, lokale råvarer og glassprodukter fra Artic Glass Studio.

Guidede turer for grupper kan også bestilles. Audioguider er tilgjengelige på norsk, engelsk, tysk og fransk.

Struves meridian bue

Altas andre oppføring på verdensarven, Struves Geodetic Arc, går gjennom 10 forskjellige land og mange byer, inkludert Alta, før den kulminerte like utenfor Hammerfest.

Struves Geodetic Arc var det første teknisk-vitenskapelige objektet som ble inkludert på UNESCOs verdensarvliste i 2005. Geodetic Arc er resultatet av omfattende målinger som ble utført i en periode på 39 år mellom 1816 og 1855 for endelig å bestemme formen og jordens størrelse.