Arrangementer og festivaler i Alta

I løpet av et år foregår det mange arrangementer som samler lokalbefolkningen i Alta. I tillegg reiser mange langt for å oppleve det som skjer i Alta.

Tips! Ønsker du å se hva som foregår akkurat nå? Sjekk ut vår arrangementskalender opplevalta.no, hvor aktører i Alta legger inn sine arrangementer.

I mars hvert år fylles nordlysbyen av hunder, hundekjørere og handlere. Finnmarksløpet er Europas lengste hundekjøringsløp, og selv for erfarne hundekjørere er dette en tøff utfordring. Løpet består av flere distanser; 600 km, 1200 km og 200 km (junior). Er du i Alta under Finnmarksløpet anbefales det absolutt å få med seg start eller målgang i gågata på en av distansene. Finnmarksløpet 2023 starter fredag 10. mars og målgang skjer i løpet av påfølgende uke.

Samtidig arrangeres Borealis Vinterfestival, en snø- og iskunstfestival i Alta sentrum. Is- og snøkunstner Laila Kolostyak står bak de aller fleste utsmykkinger og byggeprosesser med snø og is forutfor Borealis. Snøscenen til åpningsshowet er en attraksjon i seg selv!

I juli er det syklistenes tur når Offroad Finnmark arrangeres. Ofroad Finnmark består av de tre lengste og tøffeste terrengrittene i Norge. Ikke nok med det; OF700 er det lengste og tøffeste terrengrittet i verden. Under midnattssola i Europas eneste villmark er det menneske mot natur. Syklister kommer fra hele verden for å bryne seg på Finnmarksvidda og hele byen samles til folkefest.

Alta Live står for tur i august. Det hele startet som en festival i en hage i bydel Aronnes, og i løpet av årene utviklet Aronnesrocken seg til å bli en større festival på idrettsparken. I 2019 flyttet hele arrangementet til Alta sentrum og Alta Live ble en realitet. I 2022 stod blant annet Astrid S, Vamp og Kjartan Lauritzen på scenen.

Samme helg arrangeres også Halddemarsjen, en tradisjonsrik turmarsj og motbakkeløp. GLØD Explorer er primus motor for marsjen, som starter i Kåfjord – 15 km sør for Alta – og går opp til det nedlagte nordlysobservatoriet på Halddetoppen, 907 meter over havet.

Samisk språkuke arrangeres i uke 43 over hele landet og da er det mange arrangementer rundt om i Alta, blant annet på museet og biblioteket. Målet med Samisk språkuke er å løfte statusen til de samiske språkene, og øke kunnskap om samiske språk og kultur i hele samfunnet. 

4 helger i året arrangeres «Opplev Alta», tidligere kjent som Langhelg i Alta. Dette arrangementet innebærer blant annet julegateåpning i november og høstjakt i september. I 2022 ble det arrangert Sommerfest i Alta under Opplev Alta-paraplyen, et arrangement som bød på konserter, stand up og trylleshow.